Учредена на 26 юни 2010 година в град София

Архив
Последно


01.07.2013 г
НАПАДЕНИЕТО НАД МАГИСТЪР-ФАРМАЦЕВТИ ЩЕ СЕ НАКАЗВА СЪС ЗАТВОР ОТ 3 ДО 10 ГОДИНИ


Националната аптечна камара успешно лобира в Наказателния кодекс да залегне защита над магистрите по фармация


В продължение на усилията си за активно взаимодействие с политическите партии, Националната аптечна камара успя да аргументира пред Народното събрание необходимостта от защита срещу нападение да се ползват и магистър-фармацевтите. Съгласно решението на депутатите, наказанието за нападение над лекари, зъболекари, акушери, магистър-фармацевти, медицински сестри и учители ще бъде същото като за нападение срещу полицай. Ако нападателят е причинил лека телесна повреда, наказанието му е затвор до 3 години, за тежка – до 10 години.


В първоначалните предложения за изменение на Наказателния кодекс бяха включени само лекарите. След активната намеса на Националната аптечна камара, между първо и второ четене парламентарната група на „Атака“ внесе поправка, с която към защитените бяха включени учителите и магистър-фармацевтите. Основавайки се на мотивираното писмо на НАК до всички парламентарни групи, защитата над магистрите по фармация подкрепиха също и останалите парламентарни групи – ГЕРБ, Коалиция за България и ДПС.


Екипът на НАК благодари на всички колеги, които в отрязъка от няколко инфарктни часа в петък по обяд успяха да съберат и обобщят информация за регистрирани нападения над фармацевти в момент на изпълнение на служебните им задължения!


Със специално писмо за подкрепа на поправката, по молба на НАК, се присъедини и Българският фармацевтичен съюз. Успехът, който постигнахме, показва, че двете организации имат обширни полета на взаимодействие за доброто на българската фармация.Национална аптечна камара